Fit naleśniki dla każdego

Smażone na zwykłym oleju czy może na kokosowym, ciasto zrobione na mące pszennej czy może jednak na gryczanej? Naleśniki mogą być nie tylko pyszne, ale też zdrowe i dietetyczne, to kwestia odpowiedniego przepisu i wykonania.

Najpierw odpowiedni przepis

Do przygotowania ciasta w wersji fit możemy użyć wspomnianej mąki gryczanej, a także orkiszowej lub kukurydzianej. Zamiast tłustego mleka może być to chude mleko 0,5 %. Poza tym jego część można po prostu zastąpić wodą, nawet mineralną gazowaną. Aby zadbać o jak najniższy cholesterol dopuszczalne jest też zrezygnowanie z żółtka. Zupełnie niepotrzebne jest dosładzanie ciasta.

I dietetyczne wykonanie

Przygotowanie ciasta to jedno, a drugim problemem jest sposób smażenia. Bardzo dobrym rozwiązaniem tutaj będzie patelnia do naleśników, na której możemy przygotowywać je bez tłuszczu. Musi ona mieć po prostu specjalną powłokę. Jeżeli chcemy jednak użyć tłuszczu, zamiast zwykłego oleju wybierzmy na przykład olej kokosowy.

Może być pulchny, biały, ociekający tłuszczem, a może być też ciemny, cienki i ze zdecydowanie mniejszą ilością kalorii. Placek z odpowiednich składników usmażony na specjalnej patelni do naleśników to prawdziwy rarytas i do tego zdrowy!