Jak ułożyć sztućce na stole?

Przy organizowaniu wystawnych przyjęć czy uroczystych obiadów niezwykle ważne jest dopracowanie każdego szczegółu. Aby zaprezentować się z jak najlepszej strony należy zwrócić uwagę nie tylko na odpowiednie udekorowanie stołu i zaplanowanie menu, ale także na właściwe rozłożenie sztućców.

Podstawowa zasada

Sztućce należy układać według kolejności podawanych dań od zewnątrz do wewnątrz. Po prawej stronie powinny znajdować się kolejno nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżeczki do kawy, łyżka do zupy oraz widelec do owoców morza, wszystkie skierowane grzbietem do dołu. Nóż należy skierować w stronę talerza. Po lewej stronie powinny znaleźć się kolejno widelec do dania głównego, widelec do ryb oraz do zakąsek. Sztućce deserowe umieszcza się za to nad talerzem, widelczyk do ciasta kierując w prawo, a łyżeczkę – w lewo.

Rozmowa bez słów

Odpowiednie ułożenie sztućców może także ułatwić porozumienie między gościem a gospodarzem czy klientem restauracji a kelnerem. Nóż i widelec ustawione na godzinie piątej i siódmej, a jednocześnie szeroko rozstawione informują o przerwie w posiłku, natomiast ich skrzyżowanie jest wyrażeniem prośby o dokładkę. Równoległe ułożenie sztućców na godzinie piątej sygnalizuje zakończenie posiłku.