Jaki nóż kuchenny kupić?

W ostatnich latach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się noże kuchenne. Są one niezbędne w każdej kuchni, ponieważ ułatwiają pracę kucharzom i pomocy kuchennej. 

Zakup noża kuchennego

Można wyróżnić noże ze stali nierdzewnej, ceramiczne, a także ze stali węglowej. Najczęściej wykorzystuje się noże ze stali nierdzewnej, ponieważ są odporne na korozję. Stal węglowa nie jest już tak odporna, dlatego cena tych ostrzy jest też adekwatnie niższa. Warto mieć na uwadze, żeby zamawiać noże kuchenne jedynie u sprawdzonych i renomowanych producentów, którzy od wielu lat działają na rynku i cieszą się dobrą opinią. Noże kuchenne potrafią kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych, ale na sam początek taki wydatek jest niepotrzebny. Dobrej jakości zestaw noży można spokojnie kupić za kilkaset, a nawet za kilkadziesiąt złotych. Warte uwagi są także noże ceramiczne, które są bardzo łatwe w konserwacji. Nóż kuchenny to narzędzie, bez którego nie da się nic przygotować w kuchni. Trzeba pamiętać, że nóż należy testować na twardych i surowych warzywach. Znacznie łatwiej będzie gotować, jeśli noże będą dobrze dobrane. Jakość wykonania z reguły idzie w parze z ceną, ale istnieją od tego pewne wyjątki. 

Cena noży kuchennych

Zakup noży za kilka tysięcy złotych mija się z celem, ponieważ mało doświadczone osoby i tak nie będą w stanie wykorzystać tego potencjału w całości. Lepiej jednak omijać najtańsze modele, ponieważ mogą się szybko zużyć. Trzeba też pamiętać, żeby do krojenia nie używać siły. Ręka ma być tylko przewodnikiem noża, który ma chodzić gładko. Noże ceramiczne są przeważnie produkowane z węglika cyrkonu lub dwutlenku cyrkonu. Mają one jedną ważną przewagę nad nożami stalowymi, a dokładniej nie korodują i nie wchodzą w reakcję z żywnością. Oprócz tego nie wymagają żadnej specjalnej pielęgnacji i mają bardzo długą żywotność. Oprócz tego przez bardzo długi czas zachowują swoją ostrość. Ceramiczne ostrze jest jednak zdecydowanie bardziej podatne na uszkodzenia niż ostrza ze stali nierdzewnej. Warto także dodać, że jest sztywniejsze, przez co niektórym osobom może się nie podobać praca na takim nożu. 

Jaki nóż wybrać?

Wybór noży kuchennych jest ogromny, dlatego niektórzy nie do końca wiedzą jaki model będzie najlepsze. Wyjaśniamy jak wybrać noże kuchenne, które będą pasować do twojego stylu gotowania. Nóż szefa jest uniwersalnym i podstawowym modelem, dlatego powinien się obowiązkowo znaleźć w każdej kuchni. Cechuje się długim ostrzem, które zwęża się ku wierzchołkowi. o sprawia, że bardzo łatwo się kroi oraz sieka mięso i warzywa. Taki nóż przyda się nie tylko zaawansowanym kucharzom, ale również amatorom i całkowicie początkującym osobom. To jednak nie wszystko, ponieważ warto się jeszcze wyposażyć w nóż santoku. Jest to wielofunkcyjny nóż, który powszechnie wykorzystywany jest przede wszystkim w japońskiej kuchni. Można go jednak bez żadnego problemu wykorzystać do przygotowania innych potraw. Nadaje się idealnie do siekania ryb i warzyw. Warto też zakupić specjalny nóż do chleba, który poradzi sobie z chrupiącą skórką. Teraz już mniej więcej wiesz, jak wybrać noże kuchenne.