Pomyśleć, że kiedyś ludzie obywali się bez nich. Obecnie nikt nie wyobraża sobie życia bez sztućców. Najpopularniejsza polska marka, Gerlach, specjalizująca się w produkowaniu sztućców właśnie, posiada w swojej ofercie wszelkie ich rodzaje. Dziś przyjrzymy się łyżce.
Łyżki produkcji Gerlacha
– łyżka stołowa, zwana inaczej uniwersalną – podstawowy element wyposażenia naszej kuchni. Nadaje się zarówno do spożywania zup, jak i innych płynnych potraw. Może być płytsza lub głębsza, wedle uznania,
– łyżka deserowa – jest to łyżeczka mniejsza od stołowej, posiadająca także krótszą i szerszą miseczkę,
– łyżeczka kawowa – jest to łyżeczka posiadająca małą i wąską główkę, przypominająca tę do deserów. Do każdego rodzaju kawy znajdziemy inną łyżeczkę, np. malutką do espresso i z długą rączką do latte,
– łyżeczka herbaciana – od łyżeczki kawowej różni się szerszą miseczką, dzięki której z łatwością wyciągniemy torebkę herbaty z filiżanki,
– łyżeczka do cukru – to łyżeczka o kwadratowym kształcie miseczki, umożliwiająca nabieranie sypkich konsystencji,
– łyżka sałatkowa – sprzedawana w komplecie z widelcem,
– łyżka wazowa – o kształcie chochelki, z jej pomocą nakładamy zupy; posiada długa rączkę i głęboką miseczkę,
– łyżeczka do sosów – występuje najczęściej w dwóch rodzajach: chochelki, a także głębokiej miseczki,
– łyżeczka do lodów – posiada długą rączkę i okrągłą, małą miseczkę.
Jak widać – sztućce Gerlach idealnie dopasowane są do każdego dania.