Patelnia dla początkujących kucharzy

Wybór idealnej patelni do kuchni nie jest zadaniem prostym. Na rynku dostępne są patelnie ceramiczne, teflonowe i żeliwne a każda z nich ma swoje zalety, jak i wady. Warto jednak wiedzieć czym się kierować podczas poszukiwania tej, z której będziemy korzystać?

Kluczową kwestią jest to jak często smażymy i czy potrzebujemy niezwykle trwałej patelni. Wówczas świetnym rozwiązaniem będzie patelnia żeliwna. Jeżeli jednak zależy nam na zdrowym smażeniu bez użycia tłuszczu, doskonałą propozycją może okazać się patelnia ceramiczna lub teflonowa.

Skupiając się na patelniach ceramicznych, warto podkreślić, że charakteryzują się one bardzo dużą odpornością zarówno na wysokie, jak i na niskie temperatury – od 450 stopni Celsjusza do -20 stopni. Warto podkreślić także fakt, że patelnia ceramiczna jest niezwykle łatwa do czyszczenia a niektóre z nich można również myć w zmywarce.

Jeżeli w kuchni stawiamy dopiero pierwsze kroki, najlepszym rozwiązaniem będzie patelnia ceramiczna. Patelnie wykonane z żeliwa nie nadają się dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Co nie pozostaje bez znaczenia, na rynku są dostępne także patelnie ceramiczne przystosowane do płyt indukcyjnych, które cieszą się coraz większą popularnością.