Podstawowe noże do warzyw

Przygotowywanie codziennych potraw nie byłoby możliwe bez użycia kompletów noży kuchennych gerlach, jednak wiele osób korzysta najczęściej z jednego noża do krojenia, obierania, szatkowania oraz filetowania. Nie jest to oczywiście zbyt dobre rozwiązanie, ponieważ każdy produkt jest inny i wymaga użycia różnych noży. W kuchni powinny zatem znaleźć się noże gerlach do mięsa, jednak równie ważne są te przeznaczone do warzyw. W które noże do warzywa warto się jednak zaopatrzyć?

Nóż do krojenia warzyw

Mały i krótki nóż sprawdza się idealnie w przypadku warzyw, ponieważ pomaga nie tylko kroić warzywa, ale również umożliwia ich wydrążenie. Taki nóż jest dosyć lekki oraz łatwy w użyciu, dzięki czemu krojenie zarówno twardych, jak i miękkich warzyw nie powinno sprawić żadnych problemów.

Nóż do obierania

Warzywa oraz owoce przed przygotowaniem należy nie tylko dokładnie umyć, ale również obrać ze skórki. W tym celu warto zatem zaopatrzyć się w nóż do obierania, który charakteryzuje przede wszystkim zaokrąglone ostrze. Przy pomocy takiego noża można bardzo cienko obrać każdy produkt, a jak wiadomo, pod samą skórką znajdują się największe ilości witamin i minerałów. Przy pomocy takiego noża można również wydrążyć gniazda nasienne.