Pojemnik hermetyczny – ze stali nierdzewnej, czy ze szkła?

Pojemnik hermetyczny przydaje się w wielu sytuacjach – w podróży, w domu, czy podczas wyjścia na miasto. Jednak przed zakupem warto zastanowić się, jak wybrać pojemnik hermetyczny. Jednym z takich aspektów, jaki opłaca się wziąć pod uwagę, jest materiał, z którego taki pojemnik wykonano. 

Pojemnik hermetyczny z metalu – dlaczego warto? 

Wśród szeregu różnych pojemników, które szczelnie chronią zawartość przed powietrzem z zewnątrz, są te wykonane z metalu. Najczęściej można się spotkać z pojemnikami hermetycznymi ze stali nierdzewnej. Takie pojemniki mają szereg zalet, a najważniejszą z nich jest brak oddziaływania materiału z przechowywaną zawartością.

Stal nierdzewna to wyjątkowo trwały materiał, dlatego też pojemniki z tego metalu mogą przydać się na wiele lat, zanim stracą w jakimś stopniu swoją funkcjonalność. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by przechowywaną w nich żywność trzymać w eksponowanym miejscu. Stal nierdzewna jest naprawdę atrakcyjna pod względem wizualnym, a do tego szczelnie zabezpiecza przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. 

Pojemnik hermetyczny ze stali nierdzewnej – co na minus?

Wybierając pojemnik hermetyczny ze stali nierdzewnej, warto pamiętać, że niektóre produkty mogą w takim opakowaniu stracić swoją świeżość, czy intensywność koloru. Nie zawsze też pojemnik ze stali nierdzewnej nadaje się do przechowywania żywności w lodówce, czy zamrażarce. Zatem przed zakupem takiego pojemnika, najlepiej sprawdzić, jakie producent przewiduje przeznaczenie dla takiego opakowania. 

Pojemnik hermetyczny ze szkła – wady i zalety

Szkło to naprawdę wdzięczny materiał, ponieważ wizualnie nie minimalizuje dostępnej przestrzeni,  a ponadto wszystko, co się mieści w takim pojemniku, jest zawsze widoczne. Nie trzeba więc co chwilę wpuszczać do środka powietrza z zewnątrz, by przekonać się, w jakim stanie jest przechowywana żywność. 

Z drugiej strony szkło jest materiałem dość delikatnym, dlatego pojemnik hermetyczny najlepiej ustawić tam, gdzie istnieje niewielkie ryzyko, że może spaść. Kuchnia to miejsce, w którym często wykonuje się wiele rzeczy w tym samym czasie, zatem szklany pojemnik hermetyczny warto postawić np. na parapecie. Z tego miejsca pod oknem raczej rzadko zdarza się, by coś spadło albo żeby coś upadło na przedmioty, które znajdują się na parapecie. Szkło, podobnie jak stal nierdzewna, nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem, jeśli chodzi o przechowywanie produktów w lodówce lub w zamrażarce.