Popularne formy do ciasta

W każdej dobrze zaopatrzonej kuchni powinno znaleźć się miejsce na formy do ciasta. Na rynku znajdziemy je w ogromnej ilości i niezwykłej różnorodności kształtów, materiałów i kolorów. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, wybór najbardziej przydatnych form może wydawać się bardzo skomplikowany. Oto trzy popularne formy, które powinny znaleźć się w każdym domu i przy pomocy których wyczarujesz wiele magicznych potraw.

Tradycyjna blacha prostokątna

To absolutny numer jeden. Prostokątna blacha przyda się zarówno do upieczenia szarlotki, wielkanocnego mazurka, jak i zrobienia pizzy dla całej rodziny. To forma, której prawdopodobnie będziesz używać najczęściej, dlatego przemyśl dobrze jej wielkość oraz materiał wykonania, tak by była jak najbardziej funkcjonalna.

Keksówka

Keksówka to kolejna tradycyjna forma. Choć jak sama nazwa wskazuje pieczemy w niej popularne ciasto keks, nadaje się także do wielu innych ciast, takich jak przeróżne babki czy ciasta drożdżowe z owocami. W wielu domach w keksówkach piecze się również chleb.

Forma do tarty

Kolejną obowiązkową formą jest forma do tarty. Przygotujemy w niej tartę na słodko z owocami, serem lub czekoladą, ale także tartę na słono z warzywami, które akurat mamy pod ręką. Forma do tarty idealnie nadaje się także do pieczenia pizzy.