Jakie mięso na kotlety mielone i jak je przyprawiać?

Choć coraz częściej lubimy w kuchni eksperymentować, to jednak proste obiady znane z domu zakorzeniły się głęboko w naszych świadomościach. Kotlety mielone to jedna z tych potraw, do których chętnie wracamy, jednak ze względu na różnorodność dostępnego mięsa, nie zawsze smakują tak samo. Jak udoskonalić mielone, żeby zawsze otrzymywać spodziewane efekty?

Dobór rodzaju mięsa

Każdy rodzaj mięsa posiada inne właściwości a więc wymaga innego traktowania. Najczęściej do kotletów mielonych używa się mięsa wieprzowego, jednak każdy inny rodzaj sprawdzi się równie doskonale. Jeśli zależy nam na delikatnym smaku, warto postawić na cielęcinę. Jeśli nie przepadamy za zbyt dużą ilością tłuszczu, najlepiej wybrać mielone z indyka. Rodzaje mięs często łączy się ze sobą, np. mięso wieprzowe z wołowym. Warto zaznaczyć, że za najlepsze jakościowo uchodzi mielone z szynki, karkówki lub łopatki.

zdjęcie kotleta mielonego z pietruszką

Przyprawianie

Sposób przyprawiania powinien zależeć od wybranego mięsa. Kotlety mielone wieprzowe smakują fantastycznie jeśli są przyprawione dużą ilością ziół – tymianku, majeranku czy zielonej pietruszki. Kotlety nie tylko będą lepiej smakować, ale także kusić aromatem. Jeśli jednak oczekujemy najprostszych rozwiązań, to sól i pieprz w zupełności wystarczą.

Nieodłącznym elementem powinna być także cebula, starta lub bardzo drobno pokrojona. Cebulkę można także uprzednio podsmażyć. Smak wzbogaci również czosnek, najlepiej odciśnięty na prasce lub porządnie posiekany. Podane propozycje pozwolą przyrządzić klasyczne mielone, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby czasem dodać i coś od siebie.