Skąd się wzięła fasolka po bretońsku?

Fasolka po bretońsku to danie uwielbiane przez szeroką rzeszę  polaków. W wielu domach gości ona na stołach podczas obiadów, kolacji a nawet w trakcie różnych uroczystości rodzinnych i świąt. Jest bardzo smaczne i syte oraz można je stworzyć w wielu kombinacjach. Skąd się wzięła fasolka po bretońsku i jaki jest idealny przepis na nią? Zapraszam poniżej.

  1. Historia fasolki

Wiele osób przypisuje pochodzenie polskiej fasolki po bretońsku – brytyjskiemu daniu o nazwie „baked beans”. Taka fasola tam jadana jest o każdej porze dnia i stanowi dodatek do prawie każdego dania. Może być przyrządzona na ostro, na słodko lub na kwaśno – w zależności od upodobań i gustów samych smakoszy. Polski przepis fasolki bretońskiej znany jest od bardzo wielu lat. Tworzyły go nasze prababcie, które z pokolenia na pokolenia unowocześniały i ulepszały ten przepis. Obecnie, każda pani domu posiada swój własny sposób na fasolkę.

talerz fasolki po bretońsku

  1. Przepis na fasolkę po bretońsku

Na przepis na fasolkę po bretońsku składają się bardzo proste składniki, dostępne prawie w każdym sklepie osiedlowym lub markecie. Wystarczy połączyć ze sobą: fasolę białą, boczek wędzony lub parzonego, kiełbaskę, cebule, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy oraz  krojone pomidorów (świeże lub z puszki). Na jej ostateczny smak, oprócz jakości produktów do niej użytych, składa się sposób przygotowania. Wcześniejsze, odpowiednie moczeni fasoli, gotowanie wszystkich składników w odpowiednim garnku i w minimalnej temperaturze oraz zastosowanie przypraw takich jak: sól, pieprz, ziele angielskie,  liście laurowe oraz kompozycja ziół – sprawia, że wychodzi nam danie o idealnym smaku i konsystencji. Wiele gospodyń domowych urozmaica przepis na fasolkę po bretońsku swoimi ulubionymi składnikami. Niektóre z nich dodają do niej marchewkę, paprykę oraz groszek, inne zabielają ją śmietanę, jeszcze inne dodają ostrzejszych potraw, (takich jak: ostra papryka, chili lub pieprz cayenne), by podkreślić jej smak. Takie danie zachwyci na pewno każdego domownika oraz odwiedzającego nasz dom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *