Patelnia żeliwa – jak wybrać?

Naczynia żeliwne wracają powoli po latach zapomnienia do łask. W kuchni sprawdzają się świetnie przede wszystkim patelnie żeliwne, które są funkcjonalne, a przy tym efektowne.

Czym charakteryzują się patelnie z żeliwa?

Patelnia żeliwna, zresztą tak samo jak inne naczynia wykonane z tego materiału, charakteryzują się wysoką trwałością. Są cenione przez profesjonalnych szefów kuchni, a od jakiegoś czasu coraz częściej spotkać można je w domach i mieszkaniach. Są one odlewane ręcznie w jednorazowych formach, a później poddawane długiemu, wieloetapowemu procesowi polerowania, emaliowania czy suszenia. W ten sposób powstaje odporna patelnia żeliwna, niewrażliwa na uszkodzenia mechaniczne, a przy tym efektowna i funkcjonalna.

Czy warto zainwestować w patelnie z żeliwa?

Patelnie tego typu mogą służyć wielu pokoleniom. Okazuje się bowiem, że im są dłużej użytkowane, tym lepsze są ich właściwości. Dobrze przewodzą ciepło, a przy tym akumulują je przez dłuższy czas. Smażenie na patelni żeliwnej to proces efektywny, który nie pozbawia produktów spożywczych smaku i zapachu. Poza tym są to naczynia odporne na zarysowania, gładkie i nieprzywierające. Doskonale sprawdzają się także na nowoczesnych płytach indukcyjnych, które są coraz popularniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *