Przyprawy – jak je uporządkować w prosty sposób?

Przyprawy to podstawa w kuchni. Nadają one potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Jak je więc przechowywać, aby zachowały na długo swoją świeżość i właściwości, a przy tym był zawsze pod ręką, Sposobów jest kilka.

Tradycyjne woreczki  – z klamerkami czy zapinkami

Najbardziej powszechnym i najprostszym sposobem przechowywania przypraw jest trzymanie ich w oryginalnych opakowaniach, najczęściej ułożonych na przykład w pojemniku czy koszyczku. Jednak aby przyprawy nam nie wietrzały i nie wilgotniały, można użyć specjalnych klamerek czy zapinek, które umożliwią podpisanie zapinanych za ich pomocą torebek. W ten sposób stworzony przyprawnik jest łatwy w użyciu – nazwa przypraw dobrze widoczna, a same przyprawy zabezpieczone.

Innym ciekawym i bardzo wygodnym przyprawnikiem jest specjalna listwa z zapinkami na torebki. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest dozownik do przypraw. Listwę można zamontować w dowolnym miejscu, tak aby przyprawy mieć pod ręką.

Stojaki i półki na przyprawy

Kolejny dość popularny sposób na uporządkowanie ulubionych przypraw. Zwykle składają się ze szklanych pojemniczków uporządkowanych na stojakach czy półeczkach. Szklany słoiczek bardzo dobrze zabezpiecza przyprawy przed utratą ich aromatu, smaku i właściwości. Na rynku dostępne są różnego rodzaju kuchenne przyprawniki – mniejsze i większe, drewniane i metalowe, obrotowe czy zawieszane. Wystarczy dobrać taki, który najbardziej będzie nam pasował. Tego typu przyprawniki stanowią dodatkową funkcję ozdobną blatu kuchennego.