Ciasto marchewkowe bez mleka i jajek

Ciasta marchewkowe: https://www.mniammniam.com/przepis-na-wilgotne-ciasto-marchewkowe cieszą się sporą popularnością i występują w wielu wersjach. Bezproblemowo możemy je zrobić bez sięgania po jajka czy też mleko. Ciasto na bazie startej marchewki idealnie sprawdza się w towarzystwie orzechów i rodzynek oraz cynamonu. Taka przekąska jest niezwykle smaczna i można ją jeść bez większych wyrzeczeń. W zależności od naszych indywidualnych preferencji do ciasta marchewkowego możemy dodać owoce, kokos, imbir czy też nawet coś bardziej ostrego. Na wierzchu może z kolei znaleźć się nie tylko lukier czy też posypka z cukru pudru, ale także wyśmienity krem orzechowy.

Ciasto marchewkowe bez mleka i jajek

Jeśli marzy nam się zjedzenie czegoś słodkiego, miękkiego w środku i wilgotnego, to jak najbardziej warto wypróbować przepisu na ciasto marchewkowe. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a to co wyjdzie z piekarnika zachwyci nas swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania wybornego ciasta będziemy potrzebować: 300g marchewki starte, trzech łyżek zmielonego siemienia lnianego, niecałej szklanki ciepłej wody, 300g mąki, 100g orzechów włoskich, łyżeczki imbiru, półtorej łyżeczki cynamonu, szczypty soli, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej, szklanki cukru i niecałej szklanki oleju.

Do wykonania kremu na ciasto potrzebne będą nam z kolei nerkowce namoczone przez kilka godzin w wodzie w ilości 100g, pół szklanki mleka migdałowego, dwie łyżki syropu z agawy i dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Wykonanie ciasta: umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie przechodzimy do zalania siemienia lnianego ciepła wodą, po czym odstawiamy je na kilka minut, aby powstał kleik zastępujący nam jajko. Do miski wsypujemy mąkę, sodę i przyprawy, po czym wszystko dobrze mieszamy. W drugiej misce umieszczamy olej, który ucieramy z cukrem i spęczniałym siemieniem lnianym. Kolejnym krokiem jest połączenie suchych składników z mokrymi, wymieszanie całości oraz dodanie marchwi i orzechów. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez 40 minut.

Wykonanie kremu: wszystkie składniki miksujemy na gładki krem, którym smarujemy wystudzone już ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *